Cum sa te folosesti de ChatGPT daca vrei sa lansezi un curs online

Scris de Adrian Chirca

07/08/2023


Astazi vorbim despre AI pentru ca e din ce in ce mai prezent in mediul online...

Toata lumea vorbeste de ChatGPT si din punctul meu de vedere e cu siguranta un tool care va schimba mult lucrurile. De fapt, face deja asta si nu consider ca ar trebui sa ignoram impactul pe care il are mai ales in online. Inteligenta artificiala evolueaza rapid si cu toate ca nu stim exact toate directiile va avea cu siguranta un impact major.

Inca de la inceputurile web-ului instrumentele pot fi considerate inteligenta artificiala pentru ca folosim cu succes automatizari si setari care ne fac munca si viata mai usoara.

Dar, toate astea sunt doar niste mici parti ale efectului pe care il are un AI.

In primul rand, in mediul online, ca despre asta ma intereseaza in mod special, efectul si impactul lui sunt deja vizibile.

In primul rand vorbim de cresterea concurentei pentru ca in orice afacere online poti folosi acum un AI - scrie articole, reclame, scripturi si chiar cursuri mai repede decat ne-am fi gandit.

Iar acest lucru va influenta afacerile online in mult mai multe moduri pentru ca acum devine mai simplu sa iesi in fata audientei - intr-adevar, nu te poti baza doar pe AI sa pornesti un blog si sa creezi un curs, dar te poate ajuta foarte tare.

Reversul medaliei este ca va trebui sa ne perfectionam si mai tare in marketing o data cu evolutia inteligentei artificiale, pentru ca vine cu o gramada de elemente care ne pun la incercare modurile in care comunicam, cream si monetizam in online.

Avem insa si avantaje si peste acest aspect voi trece astazi. In primul rand ChatGPT nu iti face treaba, dar te ajuta sa treci peste blocajele de tipul "blank page". Iti poate face viata mai usoara cand in loc sa stai sa te gandesti la o idee de articol de exemplu, sa ii dai lui acest task si sa il lasi sa iti ofere sugestii. Iti poate scrie articolul sau te poate ajuta sa iti rescrie un plan sau niste idei de articol daca le ai deja.

Mai mult, daca iti faci temele bine si stii  sa comunici asta prin prompturile transmise, iti poate da niste idei si directii la care poate nu te-ai gandit. Adaugand aici si nota ta personala vei fi sigur cu un pas in fata concurentei

Chat GPT poate fi un asistent extrem de valoros cand vine vorba de a crea un curs online si te poate ajuta sa pui totul cap la cap intr-un timp record!

Spre exemplu folosind ChatGPT poti sa:

  • faci un research pe topicuri
  • sa faci un curriculum mai organizat
  • sa scrii anumite bucati de continut
  • sa rafinezi continutul deja creat
  • sa concepi partea media a lectiilor
  • sa faci un plan de lansare, cu tot cu ads-uri si copywriting

In articolul asta, voi trece pe rand prin toate pentru a-ti da cateva directii despre cum sa folosesti ChatGPT ca sa concepi si sa dezvolti materialele pentru un curs online.

Cum folosesti ChatGPT

ChatGPT este unul dintre cele mai cunoscute LLM-uri (Large Language Model) care este capabil de conversatii si generare text imitand foarte bine factorul uman.

Acest tool nu a fost conceput special ca sa faca cursuri, dar daca il folosesti cum trebuie si il inveti ce anume sa faca te poate ajuta in ceea ce inseamna creare de continut educational.

Conceperea prompt-urilor (Prompt Engineering)

Procesul prin care comunici cu un limbaj AI presupune o anumita tehnica de a concepe intrebarile si taskuri ca el sa poata genera cele mai bune raspunsuri. Cand vorbim de un prompt ne referim la intrebari, la o propozitie sau pur si simplu o afirmatie.

Scopul principal este sa ii oferi contextul problemei lui ChatGPT ca el sa analizeze si sa caute un raspuns cat mai apropiat de intentia utilizatorului.

Cu cat stapanesti mai bine modul in care creezi aceste prompt-uri cu atat vei avea rezultate mai bune cu AI.

Prompt-uri pentru cursuri online

Primul pas este sa stii ce fel de curs vrei sa creezi si apoi sa incerci sa ii ceri in detaliu un subiect. Modul in care initiezi conversatia este foarte important mai ales ca ai la dispozitie atata informatie si tot ce ai de facut este sa stii cum sa ii ceri AI-ul sa ti-o dea!

Poti incepe cu prompt-uri de genul:

Vreau sa fac un curs nou despre Google Ads. Genereaza-mi o lista de 5 subiecte pe aceasta tema.

Vei primi o lista de idei, dar fiindca ChatGPT nu face si research, tine de tine sa evaluezi sugestiile si daca sunt interesante. Daca ai deja ideea unui curs ii poti cere sa te ajute cu un titul pentru acel curs:

Scrie-mi 5 titluri pentru un curs de Google Shopping Ads pentru incepatori.

E foarte important sa te folosesti cat de des de notiuni legate de audienta careia te adresezi. Daca ChatGPT are aceste date iti va oferi raspunsuri mai concludente. Si asa ajungem la urmatorul pas.

Transmite date despre audienta

Daca ii ceri idei despre un nou curs, ai grija sa ii spui si despre audienta: tineri, avocati, contabili etc. Cu cat stie mai multe date, cu atat rezultatele vor fi mai bune si te vor ajuta mai mult.

Nu doar ca adaptezi limbajul pentru audienta, dar si ChatGPT va stii mai bine directia pe care o urmaresti.

Audienta este foarte importanta, asa ca pregateste un fisier si ofera-i:

  • date demografice (adulti, varsta, ocupatie, statut)
  • limbi vorbite
  • minoritate
  • pasiuni

Cu cat esti mai specific, cu atat iti va oferi mai multe raspunsuri pe care sa le folosesti. 

Poti in continuare sa te folosesti de un prompt nou pentru cursul tau:

Dezvolta un plan pentru un curs de Google Shopping pe care urmeaza sa il lansez. Cursul se adreseaza incepatorilor si studentilor cu pana la 1 an experienta si are titlul Google Shopping Start. Descrie-mi cu puncte care ar trebui sa fie structura acestui curs.

Chiar daca ChatGPT are niste limitari in lungimea raspunsurilor, evita sa lucrezi cu bucati mari de text si da-i taskuri mici, etapizate. Ideea e sa spargi totul in bucati, cum ar fi structura, tabele, prezentari, ajuta-l sa rescrie titluri de bucati ale paginii de vanzare si apoi incearca sa scrii bucati mai mari - beneficii, continut, etc.

Poate la inceput nu vei avea cele mai bune raspunsuri, dar invatand sa comunici cu el vei primi pana la urma si raspunsuri care sa te ajute.

Genereaza teme si examene pentru cursurile online

Cand creezi un curs online e important sa oferi posibilitatea cursantilor sa se autoevalueze; informatiile vor fi mai bine structurate si daca nu ai o structura de Q&A in plan, ChatGPT te poate ajuta si aici:

Esti un expert in Google Ads si as vrea sa imi oferi 10 intrebari pentru finalul cursului. As vrea sa fie sub o forma de examen, iar intrebarile sa se bazeze pe structura cursului si pe ideea de mai jos [introduci un text].

Rescrie continut si anumite subiecte

Oricum ar fi, inteligenta emotionala nu poate avea input uman veritabil (inca), de aceea e bine sa faci un review a ceea ce obtii daca apelezi la ChatGPT. El iti ofera info si numere, chiar surse de date.

Dar, este indicat sa revizuiesti atent ceea ce obtii in final si cum e structurat cursul. Este in primul rand o responsabilitate etica ca tu sa oferi date reale, bazate pe fapte si exemple cu privire la ceea ce predai. Multi fac greseala acum sa foloseasca mult copy/paste din continutul ChatGPT fara sa filtreze si sa analizeze ceea ce ofera acolo AI-ul.

Sa ai continut real, de calitate este extrem de important pentru brandul tau, pentru imaginea si calitatea cursurilor pe care le oferi. Este de ajuns sa scapi ceva nereal sau care nu e concludent si poti avea probleme mari cu credibilitatea cursurilor tale.

Promovarea cursului

O data ce ai terminat materialul, e momentul sa il promovezi. ChatGPT te poate ajuta sa ai niste copy-uri bune mai ales daca le trimiti pe mail. Chiar iti poate da si idei de promovare daca ii spui asta intr-un prompt - de exemplu eu il mai folosesc sa mi dea idei pentru paginile de vanzare sau anumite beneficii.

Scrie-mi un email pentru noul meu curs [titlul cursului] in care sa evidentiezi beneficiile si de ce anume ar trebui urmaritorii mei sa il cumpere. 

Sau il poti folosi sa iti concepi o secventa de emailuri pe care sa le trimiti automat catre baza de date:

Scrie-mi o secventa de 5 mailuri pentru cursul meu care sa ma ajute sa expun catre lead-urile mele principalele beneficii ale cursului. Scopul meu este sa incalzesc audienta si ulterior sa ii conving sa se inscrie.

Sper ca aceste informatii sa te ajute sa te folosesti de ChatGPT ca sa iti pui mai repede informatiile in formatul unui curs. Nu este simplu sa pui informatii in asa fel incat sa fie usor de livrat, dar acum ai un partener care sa te ajute.

Nu uita, nu publica continut needitat din CgatGPT, mai ales cand vorbim de cursuri online - oamenii platesc pentru EXPERIENTA si INFORMATIILE TALE, asa ca evita sa cazi victima promisiunilor din online care spun ca faci bani cu ChatGPT.

Acest tool este conceput sa iti mareasca productivitatea, sa te organizeze, dar nu sa construiasca o afacere in locul tau.

Ca sa faci bani din cursuri online trebuie sa fii prezent, sa stii ce predai si sa fii acolo in fiecare etapa a evolutiei studentilor tai.

Viitorul in care ne ajuta AI este atat de aproape si folosind noile tehnologii iti ofera un avantaj in fata celor care nu le folosesc, dar trebuie folosit cu cap si mai ales cu precautie.

Acest tool este destinat a fi un asistent, care sa iti elibereze timpi din anumite taskuri, ca tu sa te ocupi de ceea ce stii sa faci si sa aduci valoare viitorilor tai studenti.

Asta este cheia succesului online si asta te va ajuta sa cresti pe termen lung.


Despre mine

Sunt Adrian Chirca - fondatorul Academiei Antreprenor Digital si autorul newsletterului cu acelasi nume unde trimit saptamanal resurse din sfera industriei digitale.

In ultimii 10 ani am lansat peste 15 cursuri, am pus bazele unui membership si am lucrat cu zeci de antreprenori pe strategie digitala. Poti sa intri in contact cu mine si pe Twitter.

Citeste si alte articole

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vino alaturi de alti +2000 de abonati care primesc 1 sfat practic in fiecare duminica dimineata.

>