Sfaturi de care sa tii cont in 2018 pentru o afacere de succes

Scris de Adrian Chirca

11/01/2018


Internetul este in continuare unul dintre cele mai importante medii care te poate face antreprenor peste noapte. Partea buna? Orice afacere online poate fi lansata imediat si chiar fara un buget initial. Fie ca vrei doar sa scapi de corporatie, fie ca iti doresti o afacere ta, in mod sigur exista idei mai bune ca altele si trenduri pe care sa le urmezi. Daca ti-ai propus in anul 2018 sa faci pasul catre o afacere online trebuie sa iei in calcul pasiunile tale si sa analizezi corect ceea ce urmeaza sa sacrifici pentru ele.

Daca esti ca marea majoritate probabil ca ai un salariu bun si locuiesti intr-un oras care iti ofera strictul necesar si poate ceva mai mult. Altii au salarii peste medie si locuiesc in orase mari, dar conditiile actuale nu par sa compenseze efortul unui astfel de job.

Nu vreau sa incep o discutie aici legata de mediul socio-politic in care ne aflam sau despre cum se prezinta in Romania sistemul sanitar sau de invatamant. Cu totii ne dorim conditii mai bune pentru noi si familia noastra, dar uneori banii nu mai pot rezolva aceste aspecte.

Intrebarile pe care ar trebui sa ti le pui sunt aceleasi pe care le aud frecvent:

Cat de mult iti place locul in care traiesti?

Cum sunt oamenii din jurul tau?

Cat de comod iti este sa iesi la cumparaturi?

Esti multumit de accesul pe care il au copiii tai la educatie?

Te bucuri de casa/masina ta asa cum ar trebui?

De cele mai multe ori nu e vorba despre cum sa faci bani mai multi, ci de libertatea pe care o ai si implicit de calitatea vietii. Cat de fericit esti are un mare impact asupra productivitatii tale. Tocmai acesta poate fi unul dintre motivele care sa te determine sa pornesti o afacere online si sa schimbi ceva.

Avand acest lucru in minte, iti va fi mult mai usor sa iti urmezi pasiunea si sa te apuci de un plan de afaceri. Majoritatea ideilor de afaceri care depind de mediul online nu depind si de locatie ceea ce iti ofera un avantaj major fata de o afacere clasica.

Nu voi intra in detalii legate de idei de afaceri in acest articol, dar voi pune accentul pe cateva sfaturi de care ar trebui sa tii cont daca vrei sa te apuci de afaceri in 2018.

1. Pune accentul pe nevoia consumatorilor

In mod normal produsul sau serviciul tau ar trebui sa fie raspunsul unei nevoi. Daca identifici care e aceea si mergi pe linia asta, vei fi mereu cu un pas inainte. Fiindca tot e la moda acum Amazon, citez ceea ce a spus Bezos la inceputurile sale:

„Scopul Amazon este sa se concentreze pe lucruri care nu se schimba si nu pe lucruri care sufera schimbari permanente.”

Oamenii vor avea mereu nevoie de lucruri, vor consuma si vor fi in permanenta lor cautare. Daca reusesti sa construiesti un astfel de produs si sa il livrezi clientului tau, tocmai ai pus pe picioare o afacere cu potential.

 2. Filtreaza informatiile la care ai acces

In era informatiei, chiar cantitatea si diversivitatea acesteia poate sa fie cel mai aprig dusman al afacerii tale. In acest moment pur si simplu este prea multa informatie. Acest lucru distrage in primul rand si afecteaza capacitatea de a folosi informatia de baza.

Daca reusesti sa filtrezi informatiile vei putea sa transformi milioanele de date la care ai acces in cunostinte concrete. Dupa parerea mea, cunostintele concrete sunt fix ceea ce trebuie sa stii, nu doar ceea ce ai vrea sa stii.

Mai mult, daca reusesti sa prelucrezi astfel de informatii si sa le integrezi in sisteme si sa le transformi in ceva util pentru oameni, tocmai le-ai transformat in produse sau servicii cu impact direct asupra viitorului.

3. Automatizarea nu e SF

In principiu automatizarea inseamna  o mare economie de timp. Tot ce este legat acum de mediul online nu reprezinta decat variante de a castiga timp atat pentru antreprenori cat si pentru consumatori. Toti ne dorim sa primim comenzile mai repede, sau sa putem comanda din 2 clickuri.

Timpul inseamna bani si viitorul exact asta va fi: un sistem in care totul se va misca mai repede si care va surclasa comertul asa cum il stim acum.

4. Conecteaza offline-ul cu online-ul

In momentul de fata tot ce inseamna media si servicii de comunicare sunt deja interconectate. Am ramas in urma insa cu conectarea la nivel de comunitate, la nivel de oras sau infrastructura. Nu mai este mult pana la momentul in care si acestea vor beneficia de avantajul digitalizarii. Ganditi-va ca folositi deja aplicatii de navigare sau aplicatii care va transmit vremea sau timpii de asteptare la vama, in gara etc.

Raportat la mediul online, orice afacere ar trebui sa aiba o varianta online, iar daca reusesti sa corelezi mediul fizic cu cel digital, poti spune ca urmezi calea evolutiei. Un astfel de produs este de exemplu Fitbit, un partener de baza pentru cei care fac miscare.

 5. Timpul este cea mai scumpa resursa

Asa cum am mai zis, timpul este cel mai de pret lucru. Muncim pentru bani si lux, dar timpul este cel care iti masoara cu adevarat succesul. Pentru ca timpul este adevarata moneda a unui antreprenor. 

Muncim cateva ore bune pe zi si ar trebui sa apreciem mai mult timpul liber. Facem lucruri pentru ca trebuie si nu pentru ca ne place. Poti chiar maine sa iti dai demisia si sa renunti la jobul de la birou daca nu iti place. Poti sa nu mai faci curat in garaj sau sa gatesti.

Pentru lucruri de genul merita sa castigi poate bani in plus. Eu nu incurajez in nici un caz delasarea sau externalizarea completa. Mie imi place sa gatesc si nu simt o povara in asta. Cred cu tarie ca doar prin munca poti avea rezultate, dar in acelasi timp sustin ca lucrurile care sunt facute din obligatie si fara placere nu ar trebui facute.

Eu unul ador sa scriu si sa compun planuri, scenarii. Oricat de multi bani as avea, nu as putea sa pun pe altcineva sa faca asta. Dar de exemplu daca ma duc la sala, nu am nici un talent sa imi fac un program. De aceea exista trainerii personali. Asta este un exemplu de problema pe care o poti rezolva cu bani.

Cand faci asta de fapt castigi timp, pentru ca in timp ce fac altii chestii pentru tine, te poti ocupa de ce iti place: poti sa te uiti la un serial, sa faci o excursie sau pur si simplu sa iti petreci timp cu familia.

Asadar, abia cand ti-ai castigat mai mult timp poti sa te gandesti la chestiile materiale. Iti doresti noul model BMW? De ce ai bloca banii intr-o masina scumpa cand ai putea sa faci altceva cu ei? Doar daca marea ta pasiune este sa conduci 100.000 km pe an, altfel dai banii pe ceva de care te bucuri cateva ore pe luna. Asta e un pas in spate.

Daca chiar iti plac masinile sau iti doresti una, iti poti lua de exemplu o Skoda care sa te ajute sa te deplasezi si sa nu coste o avere. Ia banii ramasi, cumpara-ti niste timp si pune-ti pe picioare afacerea care sa te faca stapan deplin pe timpul tau.

Abia atunci vei fi un antreprenor de succes.


Despre mine

Sunt Adrian Chirca - fondatorul Academiei Antreprenor Digital si autorul newsletterului cu acelasi nume unde trimit saptamanal resurse din sfera industriei digitale.

In ultimii 10 ani am lansat peste 15 cursuri, am pus bazele unui membership si am lucrat cu zeci de antreprenori pe strategie digitala. Poti sa intri in contact cu mine si pe Twitter.

Citeste si alte articole

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vino alaturi de alti +2000 de abonati care primesc 1 sfat practic in fiecare duminica dimineata.

>