Esti pregatit sa treci de la o idee la o afacere profitabila?

4  comentarii

Scris de Adrian Chirca pe 14 decembrie 2017 | Ultima modificare pe 6 aprilie 2020

Ai o idee de afacere si te gandesti sa o pui in practica. Acesta este momentul in care trebuie sa iti faci un plan de afacere si sa te gandesti cat de profitabila este ideea pe care o ai. Pentru ca planul pe care il concepi de la inceput iti va arata daca ai un produs bun si o afacere care face bani. Pentru ca, daca nu ai un plan de facut bani, tot ce ai este un hobby scump.

Scopul oricarei afaceri este sa faca bani. Nu este de ajuns sa gasesti un nume de domeniu si sa iti faci un magazin online. Trebuie sa intelegi in primul rand piata in care te arunci, sa intelegi consumatorii carora te adresezi si, mai ales, sa intelegi cat de fezabila este afacerea la care te gandesti.

Daca nu intelegi cum functioneaza piata online din Romania, nu faci altceva decat sa alergi ca un cobai intr-un labirint. Analizeaza atent aceste aspecte si poti face trece de la o idee la o afacere in adevaratul sens al cuvantului.

Planul de afaceri este ceea ce defineste ideea ta. Daca ai un teren si vrei sa iti construiesti o casa, nu te apuci sa torni beton fara sa ai un plan. Ar fi stupid, asa cum e sa incepi sa investesti intr-o afacere fara sa ai o directie clara.

Spre deosebire de casa, o afacere nu este ceva static. Ar fi o greseala sa scrii cateva aspecte pe hartie si apoi sa o uiti undeva pe birou. O afacere creste, se transforma si isi schimba obiectivele. Planul de afacere este cel care iti ofera o idee despre capitalul de care ai nevoie si de directia pe care vrei sa o abordezi, fie ca vrei sa vinzi afacerea mai tarziu sau sa gasesti un investitor.

Cand concepi planul, include si raspunsurile la intrebarile de mai jos. Poate nu ai inca o directie completa a ceea ce vrei sa faci, dar un plan initial care sa cuprinda detaliile astea iti poate da cateva indicii daca ideea de afacere poate deveni o afacere viabila.

Exista o piata pentru ceea ce vrei sa vinzi?

Multi clienti cu care ma intalnesc vor sa isi deschida un magazin online doar pentru ca au auzit ca online-ul e noul trend si se pot face bani frumosi. Altii vor sa vanda produse pentru ca asta si-au dorit mereu si li se pare ca e mai usor decat sa fie angajati. Una din regulile de aur ale unei afaceri de succes este sa existe o cerere/nevoie pentru produsele/serviciile pe care vrei sa le vinzi. Altfel, te vei trezi ca vinzi inghetata in mijlocul iernii, ceea ce nu face sens in decembrie oricat de buna ar fi ea.

Citeste si:  Cum sa alegi numele domeniului si ce trebuie sa faci ulterior

Daca exista o piata pentru ceea ce vrei sa vinzi cu siguranta exista unii care fac deja bani acolo. Poate iti place cafeaua si te-ai gandit sa iti deschizi un magazin online. Concurenta este buna pentru ca ai la ce sa te raportezi, dar analizeaza atent daca mai este loc acolo si pentru tine. Cateodata pur si simplu nu mai e loc pentru aceeasi afacere.

Cand incerci sa iti gasesti pozitia in piata, arunca o privire peste concurenta. Ce cifra de afaceri au, de cand sunt in piata si care este principala lor directie? Este loc sa intri si tu acolo, ce anume le lipseste?

Produsele lor pot fi imbunatatite? Cum ai de gand sa te diferentiezi de ei? Cat din piata preconizezi sa acaparezi in primul an? Dar in primii 3?

Poti face un mic test pe Facebook. Te poti folosi de Marketplace sau de un site gen olx.ro daca vrei sa iti faci o idee despre produsele tale. Noteaza ceea ce iti transmit clientii, vezi ce rezultate ai si daca nu sunt bune, opreste-te si treci la alta idee. Unele afaceri pur si simplu nu pot avea rezultatele pe care ni le dorim.

Exista potential pentru produsul tau?

Adica mai simplu spus, care sunt sansele sa faci bani din afacerea asta? In cat timp preconizezi sa iti scoti investitia? Cat timp dureaza pana cand incepi sa ai profit?

Sunt intrebari pe care nu ar trebui sa le neglijezi.

O afacere iti consuma timp si bani si trebuie sa stii exact la ceea ce sa te astepti. 

Sa spunem ca vrei sa vinzi niste sacose din material eco pe care le personalizezi chiar tu. Daca nu sunt interesante sau necesare, nu le va cumpara nimeni. Daca exista insa o oarecare cerere, dar tu poti face doar 20 de bucati pe luna, nu poti spune ca faci profit din asta, nici macar ca un business part-time.

Planul tau de afaceri ar trebui sa se opreasca aici.

Ce obstacole poti intalni si ce sanse ai sa treci peste ele?

Aud aproape zilnic idei care pot fi adevarate mine de aur. Piata de la noi e departe de a fi acoperit toate domeniile din online, dar cu toate astea te poti lovi oricand de obstacole care nu te vor lasa sa iti pui afacerea pe picioare.

Sa spunem ca vrei sa iti deschizi un serviciu de inchiriat costume pentru petreceri. Sau vrei sa oferi un serviciu de livrari de medicamente la domiciliu, dar este aproape imposibil sa obtii o licenta pentru asta.

Citeste si:  Legende despre comertul online

Fa-ti timp si intereseaza-te de aceste aspecte atat din punct de vedere legal cat si comercial. De cele mai multe ori poti trece peste aceste impedimente daca cunosti toate datele problemei sau oamenii care te pot ajuta. Daca nu se poate totusi sa ai toate reglementarile pentru a transforma ideea in afacere, poti sa abandonezi planul sau poti incerca alte variante alternative.

Ai resursele necesare sa pui proiectul pe picioare?

Sa incepi o afacere necesita timp si organizare. In afara de bani, acestea sunt cele mai importante resurse de care poti dispune de la inceput.

In faza de startup, un loc deloc de neglijat il are brandul si mai ales capitalul de care dispui. Nu spun ca un plan de afaceri este greu de conceput, dar nici nu este ceva superficial la nivel de scris cateva pagini dintr-un dosar. Este destul de probabil sa iti ocupe mai mult timp decat ai crezut la inceput.

Daca simti ca nu te poti dedica 100% sau nu ai timpul necesar de a face asta, poate ca e mai bine sa amani pentru moment. Faza de inceput este foarte importanta si daca nu esti implicat total sunt sanse mari sa iti scape detalii care mai tarziu vor fi greu de reparat.

Cat despre bani, ar trebui sa ai de la inceput fondurile nu doar pentru a porni totul – brand, site, stoc – dar si pentru a suporta cheltuielile necesare pana cand afacerea demareaza la propriu. Multi incep astfel de demersuri part-time, dar trebuie sa tii cont ca un loc de munca si o afacere iti va folosi la maxim energia de care dispui.

Daca ti-ai raspuns la aceste intrebari si inca ai un plan in picioare inseamna ca ideea ta poate sa devina o afacere profitabila. Asa cum am spus si mai sus, un plan de afacere este esential mai ales daca vrei ca afacerea ta sa treaca de faza de startup.

Daca nu ai inca un plan in cap, poate ca e momentul sa te apuci de el. Ai sa fii surprins cat de mult te va ajuta sa scrii toate elementele ideii tale sau a afacerii daca deja ai una in derulare. Planul nu face altceva decat sa iti clarifice drumul pe care trebuie sa mergi si ce ai facut bine sau gresit pana acum.

Orice afacere pleaca de la o idee. Pune-ti totul pe hartie si daca ai nevoie de ajutor nu ezita sa il ceri. Trebuie sa studiezi. Sa intrebi. Sa inveti despre oameni si despre afaceri.

Sa pui in aplicare.

 

 


Ti-a placut? da mai departe!


Articole ​​​​recomandate

Cat de lung este drumul spre antreprenoriatul online

Cat de lung este drumul spre antreprenoriatul online

Nu trebuie sa faci neaparat ce-ti place ca sa faci bani

Nu trebuie sa faci neaparat ce-ti place ca sa faci bani
  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >