De la plan la profit: cum sa iti cresti brandul in online

Scris de Adrian Chirca

13/11/2017


Asa cum spuneam intr-un articol anterior, o etapa importanta in a porni o afacere online este sa incepi de la brand. Brandul este cel care iti reprezinta afacerea online, te defineste prin numele de domeniu ales si te va ajuta ulterior sa cresti baza de clienti. Brandul ar trebui sa fie cel care iti acapareaza toata energia si sa o retransmita clientilor tai din online.

Am mai zis asta si o voi repeta cu fiecare ocazie: un ingredient-cheie pentru a avea succes intr-o afacere online este sa iti cunosti audienta.

Orice ai vinde online, sa faci research asupra clientelei tale trebui sa fie prioritate. Gasesti o gramada de instrumente, unele gratuite, care sa te ajute sa intelegi comportamentul clientilor tai. Multi dintre ei prefera sa faca cumparaturi online tocmai pentru ca nu au timp sau li se pare comod.

Mai mult, ca un element general, cei care comanda online sunt clienti care cauta review-uri, se intereseaza de firma sau de produs si nu ii deranjeaza sa plateasca mai mult daca produsul este de calitate. Exista si grupul celor carora vaneaza reduceri sau oferte doar pe online, dar in general cumparatorii de online stiu ce sa caute si cum sa trateze un magazin online.

Clientii stiu ca in general calitatea costa, iar brandul tau trebui sa arate asta. Un brand in care nu se investeste si arata ieftin, nu transmite acelasi grad de incredere.

Foloseste materiale de calitate

Cand ai deja o afacere lansata, pozele si materialele pe care le folosesti au un rol foarte important in promovarea afacerii tale. Probabil ca sunt lucruri pe care le poti face si tu, cum ar fi poze sau poate bannere si alte materiale publicitare. Dar, daca nu ai anumite skill-uri in domeniile astea cel mai indicat ar fi sa apelezi la un designer.

In majoritatea situatiilor poate ai in cap ce ai vrea sa transmiti, dar iti lipsesc abilitatile tehnice de a face asta.

Un designer profesionist este esential in orice campanie, dar ar fi bine sa te asiguri cu cine vei lucra. Nu suntem toti creativi, dar vei invata pe parcurs cat de mult conteaza o poza de calitate in fata uneia facuta cu telefonul. Cere un portofoliu celui cu care vei lucra si daca nu esti sigur poti sa ceri parerea prietenilor sau celor care au mai lucrat asa.

Este foarte important sa te asiguri ca ti se livreaza o anumita calitate, dimensiunile materialelor sunt corecte si proiectele sunt bune si pentru print. Nu de putine ori am vazut materiale cu logo-uri rudimentare, flyere cu poze culese la intamplare de pe Google etc.

Pentru orice afacerist online, rapiditatea si eficienta sunt definitorii.

Pozele sunt aliatul tau de baza

In cadrul unui magazin online pozele sunt un element extrem de important. Nu beneficiezi de un spatiu fizic si clientii tai nu pot vedea produsul. Aici intervine calitatea pozelor si a graficii pe care o folosesti.

Ai mai jos o poza a celor de la Outwear care folosesc poze de la brandurile comercializate pentru a se promova. Strategia lor este de a prezenta modele care poarta hainele pe care le comercializeaza.

outwear_bucuresti
Outwear outfit via facebook.com/outwear.ro

Ceea ce trebuie sa faci este sa generezi o experienta similara unui magazin. Lucru care nu este intotdeauna usor si care iti va cere colaborari solide si un buget adaptat nevoilor tale.

Orice afacere are nevoie de investitie, de aceea partenerul pe partea grafica pe care ti-l alegi este vital pentru afacerea ta e-commerce.

Daca vrei sa ai un site profesionist, gaseste un fotograf si fa poze produselor tale. Cele de la producator probabil ca sunt peste tot.

Daca pozele profesionale ale produselor sunt necesare pe site, pe orice alt canal de comunicare poti folosi poze facute cu telefonul. Le poti importa pe calculator si prelucra de exemplu, cu cateva tool-uri gratuite ( vezi www.canva.com). Asta te va scuti de bani in plus si te va ancora ceva mai mult in procesul de comunicare.

Instagram si Facebook au un editor incorporat asa ca poti avea control deplin a ceea ce folosesti fara a pierde timp invatand sa folosesti programe complexe.

Foloseste-te la maxim social media

Toate materialele si pozele pe care le ai trebuie sa fie parte a unui plan de promovare. Fie ca sunt poze facute de la pregatirea coletelor sau poze din timpul procesului de manufacturare a produsului tau, pozele ar trebui sa ajuna online.

Orice business trebuie sa aiba o strategie de comunicare social media, iar daca este facuta dupa un plan va da cu siguranta rezultate.

Instagram este poate cea mai la indemana aplicatie de care te poti folosi pentru a „vorbi” despre produsul tau. Poti beneficia de partea creativa usor si rapid si poti incarca cate poze vrei. Reactiile obtinute te vor ajuta sa iti dai seama ce ii place audientei tale, dar si care canal este mai avantajos pentru tine. Spre exemplu Twitter nu este asa de folosit la noi, dar il poti lua in calcul daca ai o audienta care prefera blogul tau sa zicem.

Majoritatea clientilor stau pe Facebook si Instagram, prin urmare aici ar trebui sa iti canalizezi eforturile si bugetul. Daca primul e bun sa iti promovezi produsele si sa faci promotii, pe Instagram poti aborda partea estetica a afacerii si sa transmiti imagini sau clienti care folosesc produsele tale etc.

Asta nu inseamna ca trebuie sa postezi de 20 de ori pe zi si dupa o luna sa ai vanzari uriase.

Cheia succesului este sa ai un plan pe care sa il aplici si sa il adaptezi constant.

O strategie constanta pe Facebook sau pe Instagram poate fi o continua provocare. Trebuie sa fii atent ce promovezi si mai ales sa ai in permanenta continut nou. Te poti inspira de la alte branduri din industrie si poti adapta la ceea ce vrei tu sa transmiti.

Chiar daca gasesti elemente de inspiratie, incearca sa fii original. 

Poti citi alte bloguri de unde sa iti gasesti inspiratie si poti urmari forumuri sau grupuri pe Facebook. Ai sa fii uimit cate idei iti pot veni din interactiunile de acest fel. In fond, conteaza sa afli ce e nou, relevant si asta nu poate veni decat daca esti parte dintr-o comunitate.

Cei care lucreaza deja in domeniu sau au un business online inteleg ce inseamna asta. E multa munca, dar in final totul inseamna sa muncesti pentru tine. Poate ca nu o sa mai ai nopti in care te uiti la serialul preferat, dar satisfactia va fi mai mare cand o sa ai a doua zi cateva intrebari pe site.

Tine minte:

Sa ai o afacere online nu inseamna sa fii intr-un tipar anume. Nu toate strategiile sunt solutii de succes, pentru ca drumul fiecarui magazin online este diferit.

Este un joc interesant si nu pot spune ca eu sunt cel mai bun sau cel mai pregatit. Dar pot spune ca este extrem de important sa intelegi ce afacere ai, care iti sunt clientii si ca ceea ce detii este mai mult decat un site.

Cand ai un site bine pus la punct, cateva mii de mailuri si de followers abia in acest moment poti spune ca incepi sa ai un brand. Si de aici incepe munca si timpul pe care trebuie sa-l dedici.

Succesul tine de mentalitatea pe care o ai. E greu poate la inceput, dar merita. 

 


Despre mine

Sunt Adrian Chirca - fondatorul Academiei Antreprenor Digital si autorul newsletterului cu acelasi nume unde trimit saptamanal resurse din sfera industriei digitale.

In ultimii 10 ani am lansat peste 15 cursuri, am pus bazele unui membership si am lucrat cu zeci de antreprenori pe strategie digitala. Poti sa intri in contact cu mine si pe Twitter.

Citeste si alte articole

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Vino alaturi de alti +2000 de abonati care primesc 1 sfat practic in fiecare duminica dimineata.

    >