De fiecare data cand un vizitator ajunge la tine pe site, detaliile sunt cele care conteaza. Exact ca la o prima intalnire cu un client nou, conteaza prima impresie. Cum e imbracat? Prea mult parfum sau prea putin? Site-ul tau reprezinta afacerea ta si implicit pe tine.
Pentru un site, prima impresie este cea transmisa de grafica, de text si de mesajul transmis. Toate aceste elemente cad sub incidenta termenului de experienta utilizatorului.
In limbajul de specialitate procesul este denumit UX (user experience) si reprezinta rezultatul interactiunii utilizatorului cu un produs din punct de vedere al gradului de accesare sau folosire.
Design-ul UX (UXD sau XD) este un mix de tehnici prin care se doreste imbunatatirea rezultatului interactiunii utilizatorului cu un computer, respectiv cu un site.
Aceste tehnici au un scop unic de a extinde experienta perceputa din interactiunea om-computer (HCI – human-computer interaction).
In limbaj mai putin tehnic acest lucru se traduce prin cat de usor ii este unui utilizator sa acceseze site-ul tau, sa gaseasca informatiile de care are nevoie, sa navigheze in meniu sau categorii, sa comande sau sa plateasca.
Intre toate acestea se afla arhitectura textului si cum transmite acesta informatia. Din pacate, acest element este in continuare neglijat de multi proprietari de site-uri.
Poate pentru ca nu stiu ce avantaje le ofera textul, nu apeleaza la un copywriter atunci cand este in faza de inceput sau nu se implica deloc in forma initiala a designului.
Cei mai multi lasa totul in seama designerului si tot ce isi doresc este ca site-ul sa arate bine. Dau cateva detalii celui care se ocupa de programare si design, arunca concepte si pagini in meniu si cam atat. In final, avem niste pagini aratoase pline de texte care mai mult creaza confuzie si deruteaza vizitatorii.
Lizibilitate si fonturi
Cele mai multe siteuri au prea mult text. Unele folosesc chiar jargon, au fraze prea lungi si le lipseste ritmul si structura.
Nu voi intra prea mult in acest articol in detalii legate de caligrafie, dar in mod sigur reprezinta un element dintr-un site care nu ar trebui ignorat.
Ma voi opri insa asupra a patru particularitati care sunt elementare dupa parerea mea.
- fontul folosit
- culoarea fontului
- marimea fontului
- proportia dintre textul scris cu litere mici si cel cu litere mari
Aceste elemente reprezinta o baza pentru cineva care nu a lucrat cu un text online pana acum si un inceput de discutie cu designerul sau copywriter-ul. Tine minte cand faci planul site-ului si cere detalii despre acestea.
De retinut:
Verifica textele daca sunt usor de citit dupa ce sunt puse in site; daca iti este greu sa citesti, nu uita ca si clientii tai vor experimenta asta! Urmareste paragrafele si vezi ce spatiu este intre linii; cum sunt asezate paragrafele si cat de lungi sunt propozitiile. Cere designerului sa faca modificari!
Este extrem de important sa citesti si tu textele sau chiar unii dintre apropiatii tai. Este ceea ce se cheama efectul Nintendo. De ce ii spun asa?
Ne aducem aminte cu totii jocurile din anii 90, respectiv Super Mario. Va aduceti aminte cred ca era destul de dificil de jucat si uneori dura sa treci de anumite nivele. Pentru cei care l-au creat insa nu era le fel. Acest lucru se intampla pentru ca cei care au facut jocul l-au si testat.
Cu alte cuvinte, niste experti au testat jocul care era destinat unora care nu se jucasera niciodata. Pentru ei nu era asa de dificil.
Cel mai simplu test pe care il poti face este sa citesti chiar tu textele pe care le vei folosi pe site. Vocea ta interioara este cel mai bun critic si voi incerca sa exemplific mai jos.
Citeste in gand acest text:
In momentul receptionarii comenzii poti solicita curierului deschiderea coletului pentru a verifica starea produsului.
si apoi acesta
ACEST SERVICIU ITI OFERA POSIBILITATEA DE A VERIFICA DACA PRODUSUL ESTE IN STARE OK!!!
Se observa diferenta, nu?
Copywriting vs. un simplu text
Asa cum mentionam, poti scrie chiar tu textele, insa ar fi de preferat sa apelezi la un specialist. Sunt o gramada de copywriteri care stiu exact ce sa iti ceara si sa iti livreze ceea ce ai nevoie.
Nu vreau sa spun ca tu nu stii sa scrii. Poti sa scrii si sa citesti. Am invatat cu totii la scoala. Poate de aia ti se poate parea ciudat sa platesti pe cineva sa scrie pentru tine. E ca si cum ai plati pe cineva sa te invete la 30 de ani sa te legi la sireturi.
Dar asa poti castiga niste timp – crede-ma ca dureaza- si in final stii ca un specialist a lucrat la textele tale. Cunoaste tehnica mai bine decat tine si te va scuti de multe batai de cap.
Ce poti face daca vrei totusi sa te implici este sa citesti cateva articole sau cateva carti despre tehnici de scris. Te vor ajuta fie daca vrei sa intervii pe text, fie in orice alta comunicare scrisa.
Iti las aici doua carti care mie mi-au fost de folos si un articol catre un ghid online care te va conecta cu lumea copywritingului pentru online. Sper sa iti fie de folos.
1.Everybody writes de Ann Handley – o gasesti aici.
2.So You Think You Can Write? de Julia McCoy – o gasesti aici.
Daca iti este mai usor sa citesti pe tableta sau pe telefon, gasesti aici un articol usor de digerat si foarte bine structurat.
In final, nu uita ca site-ul vorbeste despre tine si despre afacerea ta, un argument bun pentru a fi atent la text. Acesta nu numai ca transmite informatia corecta, dar iti poate creste rata de conversie si mai ales te poate ajuta cand vine vorba de tehnologii noi de crestere a vanzarilor online.
Si nu uita, primul e mesajul si apoi designul.
[…] Cum pot influenta textele de pe site pozitia in cautari […]
[…] decat un text greoi, care numai relevant nu va mai fi. Chiar am mentionat intr-un articol separat cat de important este textul de pe site-ul tau si cum iti poate influenta prezenta […]
[…] de usability are un impact major asupra acestui lucru, motiv pentru care am mai mentionat si in alt articol de ce conteaza designul si cum anume este structurata […]